dinsdag 14 september 2010

Wereld jeugdkampioenschap Edinburg

Dit jaar was het wereld Jeugdklimkampioenschap in Schotland in de mooie klimhal te Edinburg.
Deze wedstrijd is het toppunt voor een jeugdklimmer want als je deze wint ben je voor een jaar Wereldkampioen !Er komen hier klimmers uit alle werelddelen (38 verschillende landen) en dat maakt het toch wel speciaal. Het is een enorm evenement waar meer dan 600 deelnemers aan deelnemen. Het wordt ook elk jaar live op internet uitgezonden !Kijk volgend jaar mee want dan is het in Imst te Oostenrijk!
Ignace mocht samen met 15 andere Belgen eens tonen dat wij in België ook konden klimmen. Omdat er zoveel deelnemers zijn is de kwalificatie op 2 dagen. Iedereen moest dus 1 route klimmen op donderdag en 1 op vrijdag. Als je dan bij de 25 beste van de kwalificaties bent dan mag je naar de halve finale op zaterdag. Ben je in de halve finale nog bij de 8 beste dan mag je naar de finale die ook op zaterdag plaatsvond.
De kwalificatieroutes zijn flash .De halve finale en finale zijn à vue zodat je lange tijd in isolatie moet zitten.
Ignace geraakte met zijn 34° plaats in de kwalificaties niet in de halve finale of finale zodat hij op zaterdag mocht toekijken. In de zaal waren echter ook nog boulders waar hij zich voortdurend kon op afreageren. Voor de toeschouwers was er tijdens de finale voldoende animatie (Schotse doedelzakken,vuurballen animatie,….)zodat je je nooit verveelde tijdens de momenten dat er niet werd geklommen.
Het was dit jaar ook een spannende finale voor de Belgen. Laura en Sebastien klommen tot in de halve finale en Anak en Loïc behaalden de Finale. Loic was in supervorm want hij topte de kwalificatieroutes en halve finale route samen met de Duitser Sebastian Halenke. Anak was ook in supervorm want ze topte de kwalificatieroutes en stond na de halve finaleroute op de tweede plaats. Het zou dus super spannend worden.Loic moest als laatste klimmen in zijn reeks.De Duitser had juist voor hem de route getopt dus om Wereldkampioen te worden moest hij minstens ook toppen. Hij klom beheerst en vlot maar strandde juist onder de top en was hiermee de tweede beste klimmer van de Wereld in zijn categorie Jongens B! Super !
Voor Anak zag de finale route er één uit van in de Klimax II. Een zwaar overhangende route. Anak klom vlot door .Ze geraakte voorbij de moeilijke pas , ging door maar ze vergat een setje in te pikken en nog een setje ..Ze was al verder geraakt dan al de anderen,bleef toen hangen aan een goede greep,deed nog een beweging en maakte toen een diepe val. Is zij nu Wereldkampioene ?? !! Afwachten wat de jury beslist. Omdat ze een setje had overgeslagen werd ze geen wereldkampioene maar behaalde ze toch zilver . Een unieke prestatie ! Hiermee schrijft ze geschiedenis !Later werd nog beroep aangetekend tegen de beslissing van de jury en was er veel discussie.
Anak en Loïc hadden echter allebei fantastisch gepresteerd en hebben er samen met de anderen ervoor gezorgd dat Belgie op de 10° plaats in de Wereld Team rangschikking staat. Dit was een super jaar voor België !

zondag 12 september 2010

World Youth climbing Edinburg

Anak Verhoeven en Loic Timmermans behalen beiden zilver op het Jeugd Wereldkampioenschap in Edinburg ! Een fantastische prestatie van beiden. Anak klom zelfs het hoogst maar pikte onderweg een setje niet in .
Ignace geraakte niet in de halve finale en strandde na de kwalificatie op een 34° plaats.Iets beter dan vorig jaar want toen was hij 37°.
Sebastien Berthe en Laura Van Bruyssel behaalden wel de halve finales.

Meisjes Youth B

02 - Anak Verhoeven

35 - Chloé Caulier

52 - Camille Duhoux

Meisjes Youth A

44 - Claudine Delsaux

Meisjes Juniors

23 - Laura Van Bruyssel

Jongens Youth B

02 - Loïc Timmermans

47 - Cédric Binst

66 - Vancayzeele Nicolas

68 - Léon Dal Maso

Jongens Youth A

18 - Sébastien Berthe

34 - Ignace Debreyne

43 - Lukas Geukens

61 - Antoine Kauffman

Jongens Juniors

34 - David Leduc

41 - Mathieu Pauwels