zondag 30 augustus 2009

Jeugd Wereldkampioenschap 2009 Valence


Na de aangepaste voorbereiding omwille van een vingerblessure was Ignace klaar om aan zijn eerste Jeugd Wereldkampioenschap deel te nemen.
Dag 1:
Donderdag 27 Augustus 2009 was de eerste kwalificatieroute.Lukas Geudens mocht als eerste de spits bij de jongens B afbijten om 11.00 Hr op zijn eerste deelname aan een Wereldkampioenschap. Ignace starte als 47ste van de 70 deelnemers en moest wachten tot de late namiddag.Het was zonnig en warm weer in Valence zodat de temperatuur in de enorme sporthal hoog opliep.

De route was in het centrale gedeelte van de klimmuur.Het eerste gedeelte licht overhangd en dan een steeds steiler wordende overhang waarin een knieklem kon gebruikt worden om te rusten.De eindgreep moest je dynamisch gaan halen.De route was zeker te doen 7b+ was ongeveer de moeilijkheidsgraad.Ignace klom vlot tot de knieklem,was nog niet verzuurd.Klom dan via enkele kleine regletten verder, kwam echter plotseling los met zijn voeten,bleef nog hangen maar panikeerde en zag alleen maar de handgrepen en vergat zijn voeten goed te plaatsen zodat hij plots moest loslaten in deze steile overhang.Hij was teleurgesteld want deze route was zeker te doen.Hij eindigde op een gedeelde 37° plaats samen met Lukas.Met een 37° plaats zou het zeer moeilijk worden om zich te kwalificeren voor de halve finales want dit is maar bestemd voor de 26 beste van de wereld.Loïc Timmermans deed uitstekend want hij topte deze route.Ook Sebastien Berthe topte zijn eerste qualificatie route.

S'avonds gingen alle deelnemers van de klimhal door het centrum van Valence naar de Speedklimwand die aan de andere kant van de stad lag.Het was als een openingsceremonie van de Olympische spelen.Eén deelnemer droeg een bordje met de naam van het land en daarachter volgden hun landgenoten.Sommmigen landen hadden maar één deelnemer zoals Luxemburg en Litouwen.Er speelde een fanfare voor deze masa van meer dan 600 jeugdige klimmers uit alle landen van de wereld.Alle straten in het centrum van Valence werden afgezet en er reed politie voor en achter de parade.Het was een indrukwekkend schouwspel.De volgende dag stond er een hele pagina in de lokale krant "Le Dauphine" met een kleine foto op de voorpagina. De klimmers voelden zich hier hartelijk welkom !


Dag 2:
Ignace spoelde de teleurstelling door en begon vrijdag aan de tweede kwalificatieroute met volle moed.Er was namelijk nog een kleine kans om zich te qualificeren.Nu mocht hij als tiende starten.Hij klom de route ontspannend en goed.Hij moest echter loslaten in de moeilijke pas in het dak.Lukas geraakte tot identiek dezelfde pas .In deze route eindigden ze beiden op een 24ste plaats maar dit veranderde niets aan hun uiteindelijke 37° plaats zodat ze niet gekwalificeerd waren voor de halve finale.
Loic en Sebastien klommen uitstekend en behaalden wel de halve finales.
Voor de anderen was de leadwedstrijd dus vandaag geëindigd en stond hun resutaat voor de Lead al vast.

Chloé Mattheys 29ste op 69 deelneemsters Meisjes A.
Ignace Debreyne en Lukas Geudens beiden 37ste op 70 deelnemers Jongens B.
Manon Mattheys 45 op 67 Deelneemsters Meisjes B.
Cédric Claert 47ste op 81 deelnamers Jongens A.
Jonathan Berthe 48 ste op 70 deelnemers Jongens B.
Jurgen Lis 49ste op 70 deelnemers Junioren jongens.
Camille Duhoux 52ste op 67 deelneemsters Meisjes B.

S'namiddags was er ook nog de speedklimwedstrijd op de mooie buitenklimwand.Hier namen ook enkele Belgen aan deel.
De route werd geklommen op de officiële grepen van de Wereldrecord muur.
De Belgen hadden niet specifiek op deze grepen getraind maar gaven toch het beste van zichzelf.
Ignace klom de twee routes in een tijd van 40,66 sec en behaalde daarmee de 25 ste plaats van de 40 deelnemers in Jongens B.De snelste Belg was Jurgen Lis met een tijd van 36,23 sec .
De anderen :
Sebastien Berthe : 46,8 sec
Jonathan Berthe : 47,47 sec
Camille Duhoux : 65,84 sec

Aangezien Ignace ook niet gekwalificeerd was voor de Speedfinale ,was het kampioenschap voor hem voorbij.Hij klom zijn speedroutes om 21.15 Hr op vrijdagavond.Hij was echter nog gemotiveerd om te klimmen en daarom besloot hij om s'nachts in de auto te slapen terwijl zijn Pa reed naar de Boulder Aan de Zee BAZ wedstrijd in Scheveningen (Nederland) .Een tocht van bijna 1000 km in de auto !
Dag 3
Terwijl Ignace in Nederland was ,klommen Loïc en Sebastien Berthe de halve finales in Valence.
Ze deden hun uiterste best en behaalden een mooi resultaat.
Loic : 11° plaats Jongens B
Sebastien : 13 ° plaats Jongens A.
Ignace was blij dat hij aan dit Wereld Jeugdkampioenschap heeft kunnen deelnemen en heeft genoten van het klimmen met andere jongeren van over de hele wereld.