dinsdag 3 augustus 2010

Rodellar 2010

Dit jaar gingen we weer naar Rodellar in de Spaanse Pyreneeën van Za 17 Juli tot Ma 2 Augustus.Vanuit Antwerpen is dit 1350 km.Wij vertrekken om 2 uur s'ochtends zodat we rond 5.00 Hr in Parijs zijn en de ochtendspits vermijden.We reden er met frequente korte stops 15 uur over zonder files.
Het is reeds de vijfde maal dat we deze plek bezochten en toch hebben we na elke vakantie nog de indruk dat we hier nog veel te doen hebben.
In de zomer is heb je hier zekerheid dat de zon schijnt ,de nachten zijn hier koel, je kan hier klimmen,canyoningen,wandelen,zwemmen,birdwatching....
Als je een canyoning of verre wandeling doet merk je hoe ongerept de natuur hier nog is ,we krijgen er niet genoeg van.
Elk jaar groeit het aantal klimmende Belgen dat deze plek bezoekt.Dit jaar was Tijl er met een hele groep uit Leuven,de familie Timmermans,Micha Vanhoudt en Nina,Sebastien Berthe,Vincent Van Habost,Didier Mottard,Matthieu Pauwels,Sofie,Valerie,David,Ollie.... van de Klimax Jurgen en Yannick Lis,Sam,Johan Verbeek en nog vele andere ..
Ook onze vrienden uit Nederland Tim en Simone maar nu zonder Niels en Guido die in Tsjëchie waren

De opmerkelijkste prestatie was volgens ons Loïc Timmermans die tijdens zijn verblijf de bekende route Pata Negra 8c klom alsook nog Iron Man 8c,Geminis 8b+,Hulk 8b+... en vele andere 8ste graad routes à vue.Samen met Sebastien Berthe klommen ze ook op 1 dag alle 30 routes op sector El Camino Flash of à Vue !

Er is ook een nieuwe topo verschenen die nogal wat discussie deed oplaaien want vele routes werden afgewaardeerd. Klassiekers als Argo,Ambicion cero,El bulebar de la glaciere,... die vroeger 8a waren stonden nu 7c+.Niet iedereen is hiermee akkoord en er zou een nieuw topo van de locals worden uitgebracht met opnieuw nieuwe herwaarderingen maar die hebben we niet zien versschijnen.Het was wel zo dat deze routes nu veel minder geklommen werden.Blijkbaar zijn in Rodellar veel klimmers op jacht naar hun eerste 8a route.

Het apartementencomplex juist voor het dorpje Rodellar was nu ook open.Je kan hier nu luxueus verblijven in een appartementje voor 6 personen voor 120 € per nacht (110 € zonder linnen) tijdens het hoogseizoen en 90 € (85 € zonder linnen) tijdens het laagseizoen.
Wij verbleven in een bungalow op camping El Puente voor 85 € per nacht voor 6 personen.De bungalows op zich zijn goed maar het eet en kookgerei is wat verouderd.Ook hadden we er soms geen warm water.De camping is verzorg met proper sanitair en tentplaatsen in de schaduw.Naast de camping ligt een riviertje waar je aan kan zonnebaden of zwemmen.Het water is er wel ijskoud ! www.camping El Puente
De parking voor Rodellar waar vorig jaar nog vele klimmers vrij kampeerden is nu een betalende parking: 3€ per dag.Je mag er ook niet meer vrij kamperen en er werden regelmatig politiecontroles gedaan.Men vertelde mij ook dat vrij camperen niet toegelaten is in Spanje .

Rodellar is een klimgebied met veel overhangende rotsen met goede grepen waar je vanaf de 7de graad je goed kan uitleven.De mooiste sectors vinden wij El Pequeno paraiso en Piscinetta maar deze zijn aleen toegankelijk via een lange wandeling van 1uur en 20 minuten of een boottochtje.

Prestaties :
Ignace was gemotiveerd en klom zijn eerste 8a+ route en nog drie 8° graads routes après travail :
El corredor de la muerte 8a
A cravita 8a
Les pieds nus sur la terre sacrée 8a
Montserrat 8a/+
Zijn beste prestatie à vue met setjes aan de gordel een 7b+ : Pim Pam Plouf.
Manolo begon opnieuw zin te krijgen in voorklimmen en klom zijn eerste 7B Flash
L'éte Meurtier 7B
Hij klom ook een 7a à vue met setjes aan de gordel : El tonto del parabolt 7a
Karen klom een 6b+ toprope : Pas de pitié pour le pygmées en klom een 6a voor Las ninas del Mascun.
Carl klom een 7b+ Flash : Pim Pam Plouf en een 7a+ Quimica van maar liefts 50 meter à vue.